Bågar & Beslag

Bågarna är viktigare än man tror. Bågarna stöttar upp, håller upp och formar kapellet. Dina bågar är det som göra att kapellet sitter snyggt, och att vattnet rinner av kapellet som det ska. Ta gärna en titt på dina bågar så att du vet att de är bra.
Vi som kapellmakare måste nästan alltid justera bågarna och oftast lägga till en båge för att kapellet ska sitta riktigt bra och inte bli säckigt. Det är viktigt att bågarna är raka och fina utan bucklor och vridningar. Vi brukar säga ; Att kapellet som ska skräddarsys på båten blir lika fint som bågarnas form. Är det raka fina bågar blir kapellet också rakt utan veck. Finns det bucklor blir det veck och dragningar i kapellet.

När ni sätter på kapellet bör ni alltid kolla att bågarna sitter på samma ställe och höjd där det brukar sitta, annars kommer inte kapellet passa lika bra.
Råd! Sätt gärna märken på bågarna så man är säker på vart de ska sitta om de råkar flytta på sig. Markera också styrbord och babord sida är en bra idé.

Vi gör alla typer av bågar till både motorbåtar och Segelbåtar/ Sprayhoods och grabbräcken.

Aluminiumbågar:
Aluminiumbågar är det vanligaste materialet som vi använder idag till bågar. Aluminiumbågarna är en billigare investering, och vi kan göra dem här på plats på kapellmakeriet / Lidingö.

Vill man ha det riktigt stabilt tar man en båge som är lite tjockare eller lägger till en båge till.

Det finns att välja mellan 16mm, 18mm, 22mm eller. 25mm rör.
Rostfriastålbågar
Vill man ha riktigt starka bågar som håller i princip för alltid ska man satsa på rostfriabågar.

Det kräver dock en högre investering i pengar. Ännu så länge måttar vi dem till dig och lämnar iväg det för att bockas. Det krävs speciella maskiner för att bocka dessa rör. Finns storlek 18mm och 25mm.

Öljetter och olika beslag 
Vi tillhanda har alla typer av beslag, som öljetter, norskaknoppen och Tenax knappar m.m.

Bågar & Beslag

Tvätt & Impregnering & Reparation

Det är viktigt att hålla efter sitt kapell från smuts och mögel. Ditt kapell håller längre om ni i mellanåt tvättar och impregnerar kapellet. Samtidigt tittar vi igenom om sömmar och beslag sitter som det ska sitta. Det är att föredra att kapellet sys igenom ca: efter några år och sedan att man tittar på sömmarna hur de mår ca: mellan 2-4 års mellanrum.‎

Båtdynor till motorbåten

Mögel på kapellet

Det är lätt hänt att det kommer mögel på kapellet och speciellt uppe i taket. Mögel förekommer nästan alltid, och det styrs mycket av väder och värme. Det kan därför också hända att nya kapell får angrepp av mögel. Mängden av mögelsporer varier beroende på värmen, och skiftningarna mellan natt och dag. Fukthalten har också en stor inverkan på mögelsporerna för om de ska växa till sig. Desstomer vi är i båten, och underkapellet ju mer fukt och kondens bildas in under kapellet och sätter sig i taket.

Ett litet tips kan vara att vädra ut och hålla kapellet så torrt som möjligt i taket. Gärna använda torrbollar (töm dem också) och låta luften cirkulera mycket i kapellet. Torka gärna av med en trasa i taket så att du torkar bort fukt och dagg på taket inne i hytten. Håll det så rent och luftigt som det bara går.

RÅD!Ta en titt också om du har något vatten i kölsvinet eller om det ligger vatten någonstans i båten t.ex. i skrovet. Vattnet som ligger i båten bildar kondens och mögelbildas där det är fuktigt. Håll båten så torr och luftig som möjligt. Lycka till